Type 2 diabetes is te voorkomen

‘Er is een kentering gaande’, zo opende Martijn van Beek van Stichting Voeding Leeft op 23 mei 2014 het 3e“Arts en voeding” congres in Leiden. ‘Vroeger kwamen er pakweg 20 artsen naar een congres over voeding, nu zijn dat er ruim 200.’ Het congres stond in het teken van insulineresistentie en de omkeerbaarheid daarvan door voeding. Prof.dr. Hanno Pijl, internist in het Leids Universitair Medisch Centrum was 1 van de sprekers. Hij is er absoluut van overtuigd dat type 2 diabetes volledig is te voorkomen. Pijl: ‘Door overvoeding ontstaat er in het lichaam een chronisch ontstekingsproces, dat de basis vormt voor onder meer insulineresistentie.’ Volgens Pijl is de inflammatoire respons het hoogste als verzadigd vet wordt gecombineerd met koolhydraten. De vetzuuroxidatie wordt dan geremd en de “de novo” lipogenese uit glucose gestimuleerd, waardoor het gehalte aan triglyceriden en very-low-density-lipoproteïnen (VLDL) stijgt. Pijl heeft de volgende voedingsadviezen voor zijn diabetespatiënten, waarvan hij in de praktijk merkt dat ze daar baat bij hebben:

  • elke dag een handje ongezouten noten
  • minimaal 2 keer per week vette vis
  • vooral mager vlees
  • veel groenten en fruit
  • vermijd industrieel geproduceerde voedingsmiddelen
  • matig de inname van koolhydraten
  • kies altijd voor volkoren producten
  • braden in olijfolie
  • water, koffie en thee in plaats van frisdrank
  • minimaal 30 minuten matige inspanning per dag

Pijl ziet bij voedingsgerelateerde ziekten een belangrijke rol weggelegd voor diëtisten: ‘Artsen weten niets van voeding. Ook al wordt er in het curriculum tegenwoordig meer aandacht besteed aan voeding, artsen zullen er nooit evenveel vanaf weten als diëtisten.’